Hoe belangrijk is krachttraining?

Iedereen wil graag fit oud worden. En dat kan ook! Als je je lichaam regelmatig en consequent blijft trainen. Deze keer belichten we het belang van de krachttraining.

Krachttraining
De cijfers liegen er niet om: volwassenen die weinig bewegen, verliezen in de loop van de jaren spiermassa. Daarnaast neemt de mineraaldichtheid van de botten langzaam af. Vanaf je 25e levensjaar verlies je elk jaar ongeveer 1 procent aan spiermassa en spierkracht. Inactiviteit is de belangrijkste oorzaak voor het slinken van de spieren. Voor vrouwen na de menopauze geldt dat ze ook nog in gewicht kunnen aankomen. Dit wordt veroorzaakt door meerdere factoren.

Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat krachttraining een zeer gunstige uitwerking heeft op al deze aspecten. Dit betekent echter niet dat je per se met hele zware gewichten moet trainen. Door gebruik te maken van je eigen lichaamsgewicht, lichtere gewichten en méér herhalingen bereik je namelijk evenveel spiergroei als met zware gewichten en minder herhalingen.

Afvallen in rust
Krachttraining zorgt ervoor dat je rustmetabolisme – je interne verbrandingsmotor – wordt verhoogd. Dat komt door het feit dat spieren in rust méér calorieën verbranden dan vetweefsel. De afterburn, oftewel het EPOC-effect, is ook een belangrijk gevolg van krachttraining. Dit betekent dat je stofwisseling extra hard werkt in de uren na je training. Met andere woorden: je verbrandt in rust dan nog steeds calorieën.

Als kers op de taart vermindert op termijn je vetgehalte door de krachttraining. Vooral de afname van het slechte buikvet (visceraal vet),  het vet rond je organen, heeft een zeer positief effect op jouw gezondheid. Je hebt minder kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus en het is goed voor hart en bloedvaten.

Het belang van goede coaching

Een goede begeleiding tijdens het sporten is erg belangrijk om blessures en overbelasting te voorkomen. Daarnaast is een uitgebalanceerd voedingspatroon essentieel. Het is bijvoorbeeld van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor een goede spieropbouw en een beter herstel van je spieren. De hoeveelheid eiwitten is dan weer afhankelijk van de doelen die je nastreeft.

Dus blijf vooral in beweging en geniet ervan. Zorg er daarbij voor dat je wandelen, conditie- én spiertraining met elkaar combineert voor een optimaal resultaat. Cardiotraining is namelijk net zo belangrijk en het zorgt voor een betere lichamelijke conditie.

Door krachttraining word je sterker en krijg je een mooier figuur.

En als je even geen zin hebt, moet je juist gaan! Je komt als herboren en vol energie weer thuis.

Maak jij tijd voor je gezondheid, dan maakt Active Personal Training tijd voor jou!

www.activept.nl

Krachttraining helpt bij het verlagen van je bloeddruk.

Het versterkt je botten en verkleint de kans op diverse aandoeningen op latere leeftijd.

Krachttraining is uitermate geschikt om af te vallen. De ontwikkeling van spierweefsel zorgt ervoor dat je sneller vet verliest, omdat spieren in rust meer calorieën verbranden dan vetweefsel.

Krachttraining zorgt vaak voor een gezonder en energieker gevoel.

Het geeft je zelfvertrouwen een boost

 

Hoe belangrijk is krachttraining?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *