Een nieuw bewustzijn

Ik had het té vaak tegen mezelf gezegd. ‘Morgen ga ik sporten.’ Maar elke keer kwam er iets tussen en plofte ik na gedane kantoorarbeid weer op de bank. Smoes nummer 1: ik heb hard gewerkt, lichaam en geest hebben wel een vrije avond verdiend. Misschien morgen. Of overmorgen. Dagen werden weken, weken maanden en zo stak ik jarenlang mijn kop in het zand.

Inmiddels weet ik dat sporten geen straf, maar een beloning is. Je hartslag gaat omhoog, je spieren krijgen meer zuurstof en in je hersenen komt een stofje (endorfine) vrij dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Juist als je accu leeg is, geeft bewegen nieuwe energie. In alle opzichten. Als ik klaar ben met sporten voel ik me lichamelijk fitter en ben ik frisser en scherper in mijn hoofd.

Nou zal ik de laatste zijn om te beweren dat het slechts kinderspel is. Ook míjn ruggengraat is nooit mijn sterkste lichaamsdeel geweest. De eerste stap is de lastigste, maar ook de meest cruciale. Namelijk: van de bank afkomen en het luie lijf in beweging brengen. Je moet een afspraak met jezelf maken en die afspraak nakomen. Iedere week opnieuw. Net zo lang tot sporten geen issue meer is, maar een vaststaand gegeven. Zoals eten, wassen of je tanden poetsen.

Om die eerste belangrijke stap te zetten, zocht ik een stok achter de deur. Iets wat me min of meer verplichtte om van de bank te komen. Ik meldde me aan voor de outdoor training van Active Personal Training. Elke zondagmorgen in De IJzeren Man in Weert. In groepsverband werken aan je conditie en spieren. Pittig? Zeker. Nicole Timmerman houdt van aanpakken. Uitdagend? Absoluut. Je trekt je op aan de groep en verlegt je sportieve grenzen. Let wel: op een gezonde manier. Nicole is een professional. Ze weet waar ze over praat en wat jij nodig hebt om sterker en fitter te worden. Daarbij zijn haar trainingen vooral gezellig. Je bent onderdeel van een team, leert elkaar kennen en bouwt een band op. Humor en gekke fratsen slepen je er doorheen. De beloning komt achteraf. Een heerlijk fitte zondag en een frisse start van de nieuwe werkweek.

Ik wil me hier niet beter voordoen dan ik ben. Natuurlijk meld ik me ook wel eens af voor de zondagochtendtraining. De weekendagenda kent ook andere, morele verplichtingen. En soms duurt een feestje op zaterdagavond net wat langer dan gepland. Maar dankzij Active Personal Training is er iets wezenlijks veranderd in mijn denkpatroon. Als ik niet train op zondagochtend, compenseer ik dat op een andere dag in de week. Sporten is onderdeel van mijn leven geworden. Ik kan het iedereen aanraden die moeite heeft om van de bank te komen. Een groepstraining in de buitenlucht als stok achter de deur en het begin van een nieuw bewustzijn. Zeker nu ook in De IJzeren Man het voorjaar aanbreekt. Het is er prachtig.

 

Bas Poell

 

 

 

Een blog van Bas Poell

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *